Reklama
 
Blog | Petra Luňáková

BLESK testuje: Ovládáte abecedu?

 

Za dvě minuty máme sraz a hurá na bus. Ještě stihnout trafiku. Cigára a nějaký křížovky, nebudu si přeci na koupáku demolovat knížky chlorovatou vodou a opalovacím krémem. Po státnicích výmaz, tak začneme něčím jednoduchým. Trafikantka ukáže na bednu se stovkou druhů. Paráda. Tak na to není čas. Vrchní výtisk hlásá téma „česká sci-fi“. To zní fajn. Ale ouha. Jsou to křížovky od Blesku. Letmý pohled na hodinky a okamžitě je rozhodnuto. Nakonec, proč ne, chtěla jsem něco na rozjezd a Blesk určitě nechystá mým závitům kdovíjaké rébusy.

Slunce a pár blažených temp v bazénu, který máme prakticky pro sebe, protože dovolené a prázdniny ještě neodstartovaly. Taky jsme všichni zelený, což je sranda sledovat. Všechno tu má k dokonalosti příjemně daleko.

Tak co píšou? Že „Máchal“ řekl sbohem příliš brzy. Oči v sloup. Ne, články nebrat, tak nahlídneme do křížovek. Á, vida, To půjde samo. Vím totiž, kolik je „šest plus dva“, „deset krát deset“ nebo „počet prstů na ruce“. Taky znám „iniciály herce Cruise, skladatele Dvořáka, herce Rašilova (x2), zpěv. Turnerové, zpěv. Bílé, Edisona, spis. Šmahelové, básníka Tomana, moder. Moravce, prezidenta ČR, šach. Karpova, moderátora Čecha, herce Aldy, herce Bartošky, hud. Kocába, hudebníka Talicha, iniciály moderát. Mareše“. Člověk nemusí tak docela souhlasit s tím, že venkov je „opak města“, nebo že myšlení rovná se mysl. Rovněž „onde“ nezní zrovna básnicky, že? Zato v oblasti cizích jazyků klade na lušťovkáře Blesk vysoké požadavky – musí vedle češtiny ovládat celkem čtyři: slovenštinu (ryža, sane, vika), ruštinu (íli, éti, iz), angličtinu (yes, air, meat, pub) a němčinu (kai).

Ještě štěstí, že se křížovka dá dovycpat množstvím zkratek, a tak je výhra dva tisíce korun za esemesku se správnou odpovědí na dosah. Člověk se navíc leccos přiučí a zároveň zopákne, no vyzkoušejte si sami, jak jste na tom v oboru českých zkratek:

Reklama
  1. okresní obv. svaz

  2. severozápad

  3. severovýchod

  4. sobota

  5. rodné číslo

  6. obchodní akademie

  7. Severomoravská energetika

  8. odd. techn. kontroly

  9. býv. zkr. Německa

  10. černobílé

  11. ochrana železnic

  12. býv. ozn. letopočtu

  13. Ministerstvo práce a sociálních věcí

  14. autonomní oblast

  15. stát. tech. nakl.

  16. ekonomický

  17. československý

  18. dlouhé vlny

  19. vysoká škola

  20. general motors

  21. komora komerčních právníků

  22. bývalá zkratka naší republiky (ČSSR)

  23. zoologická zahrada

  24. evropská hospodářská komise

  25. základní vojenská služba

  26. toho času

  27. automobil. orientační soutěž

Impulzivní koupě časopisu se nakonec ukázala jako šťastný kauf. Tolik srandy za 14,90 Kč – to je skvělé! Není to skvělé?!